Skip to main content

Faedah Menyusukan Bayi

 


Penyusuan susu ibu adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk memastikan kesihatan dan kelangsungan hidup kanak-kanak. Walau bagaimanapun, hampir 2 daripada 3 bayi tidak diberi susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan yang disyorkan—kadar yang tidak bertambah baik dalam 2 dekad. Susu ibu adalah makanan yang sesuai untuk bayi. Ia selamat, bersih dan mengandungi antibodi yang membantu melindungi daripada banyak penyakit biasa kanak-kanak. 

Susu ibu membekalkan semua tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh bayi untuk bulan pertama kehidupan, dan ia terus membekalkan sehingga separuh atau lebih daripada keperluan pemakanan kanak-kanak pada separuh kedua tahun pertama, dan sehingga satu pertiga semasa kedua. tahun kehidupan. Kanak-kanak yang diberi susu ibu menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kecerdasan, kurang berkemungkinan berlebihan berat badan atau obes dan kurang terdedah kepada diabetes di kemudian hari. Wanita yang menyusukan bayi juga mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari.


Susu ibu adalah nutrisi yang lebih baik daripada formula.

Susu ibu disesuaikan secara khusus untuk memenuhi keperluan manusia yang sedang membesar. Formula bayi komersial adalah berasaskan susu lembu, dan walaupun ia adalah tiruan susu manusia yang baik, sains hanya mampu pergi sejauh ini dalam menduplikasi Alam Semulajadi. 

Sebatian dalam susu ibu, dan proses yang dilalui susu ibu, tidak boleh dicipta semula di kilang. Untuk satu perkara, susu ibu sentiasa berubah, dengan mengalihkan keseimbangan nutrien untuk memenuhi keperluan bayi yang berubah. Rasa susu ibu juga akan berbeza dengan diet ibu; pendedahan kepada rasa yang berbeza ini boleh membantu untuk meningkatkan penerimaan makanan apabila bayi bersedia untuk pepejal. Selain itu, susu manusia mengandungi bahan aktif yang membantu bayi mencerna dan menyerap nutrien, menjadikannya lebih mudah pada perut kecil.


Penyusuan susu ibu boleh membantu bayi kekal sihat

Susu ibu - terutamanya susu ibu awal - mengandungi protein imun yang membantu melindungi bayi daripada jangkitan dan penyakit. Penyusuan susu ibu dikaitkan dengan pengurangan risiko jangkitan telinga, dermatitis atopik, jangkitan gastrousus, penyakit saluran pernafasan bawah, asma, diabetes jenis 1, leukemia, dan sindrom kematian bayi mengejut pada zaman kanak-kanak dan obesiti dan diabetes jenis 2 sepanjang hayat. Ketahui cara membuat persediaan untuk penyusuan semasa mengandung.


Penyusuan susu ibu adalah mudah 

Penyusuan susu ibu boleh menjimatkan banyak masa dan tenaga ibu (atau ayah) - dua perkara yang ibu bapa baru sering mendapati diri mereka kekurangan bekalan. Tiada botol dan puting untuk disanitasi dan tiada formula untuk disediakan. Susu ibu disediakan terlebih dahulu dengan hanya solekan dan suhu pemakanan yang sesuai untuk bayi dan boleh disuap terus dari payudara. Selain itu, ia mempunyai bonus tambahan untuk pergi ke mana sahaja ibu pergi, tanpa membawa beg.


Penyusuan susu ibu boleh menjimatkan wang

Kos formula serbuk boleh mencecah sehingga ratusan ringgit setahun setahun. Kos pilihan yang tertumpu dan sedia untuk memberi makan lebih banyak; seperti yang selalu berlaku, anda membayar lebih untuk kemudahan. Susu ibu, sebaliknya, pada asasnya adalah percuma, hanya memerlukan tambahan 300-400 kalori setiap hari untuk menyokong pengeluaran susu ibu.


Penyusuan susu ibu boleh membantu ibu memulihkan badannya.

Lemak adalah  paling sukar untuk disingkirkan kerana ia adalah simpanan kalori yang besar: 3,500 kalori disimpan dalam satu paun lemak. Penyusuan susu ibu menggunakan kalori yang disimpan ini untuk menyokong beberapa tuntutan laktasi dan dengan itu boleh membantu ibu baru menurunkan berat badan bayi. Penyusuan susu ibu juga membantu rahim mengecut dengan lebih cepat. Menyusu oleh bayi memulakan pembebasan hormon prolaktin daripada kelenjar pituitari ibu, merangsang pengecutan rahim untuk tempoh penyusuan dan sehingga kira-kira 20 minit selepas itu. Kontraksi ini membantu rahim kembali lebih cepat ke saiz sebelum hamil.

Comments

Popular posts from this blog

Overcoming Dramatic Workplace

  Dramatic workplace situations can arise for a variety of reasons, such as conflicts between coworkers, power struggles, or a lack of clear communication. If left unaddressed, these situations can escalate and create a toxic work environment. Here are some tips on how to overcome dramatic workplace situations: Communicate: Clear communication is key to resolving dramatic workplace situations. Encourage open and honest communication between all parties involved, and ensure that everyone has the opportunity to voice their concerns and opinions. Avoid making assumptions or jumping to conclusions. Identify shared goals Remain professional: In dramatic situations, it can be easy to become emotional or reactive. However, it is important to remain professional and calm. Focus on the issues at hand, rather than getting caught up in personal feelings or emotions. Find common ground: Look for areas of agreement and common ground. This can help to build a foundation for resolving the situation a

Methods of Extinguishing Fires Caused by Kitchen Fires

  Methods of Extinguishing Fires Caused by Kitchen Fires Perhaps one of the scariest experiences anyone can face is dealing with a home cooking fire. Most people cook every day, but it only takes a second for something to burn. A 2020 research report found that on average, nearly 49 percent of all reported home fires were caused by cooking.

Adakah Kentang Putar Sihat?

  Sebahagian besar diet anda harus datang daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, dan pengambilan kentang putar atau turut digelar kentang tumbuk, membantu anda mencapai matlamat pengambilan sayuran mingguan anda. Jabatan Pertanian A.S. mengklasifikasikan kentang sebagai sayuran berkanji, dan mengesyorkan wanita makan 5 cawan dan lelaki mengambil 6 cawan sayur berkanji setiap minggu. Kentang tumbuk sudah tentu boleh menyumbang kepada diet yang sihat dan menawarkan beberapa kelebihan pemakanan, tetapi anda harus mengikuti kaedah penyediaan yang sihat untuk mengelakkan pengambilan terlalu banyak lemak tepu.