Penyusuan susu ibu adalah salah satu cara yang paling berkesan untuk memastikan kesihatan dan kelangsungan hidup kanak-kanak. Walau bagaimanapun, hampir 2 daripada 3 bayi tidak diberi susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan yang disyorkan—kadar yang tidak bertambah baik dalam 2 dekad. Susu ibu adalah makanan yang sesuai untuk bayi. Ia selamat, bersih dan mengandungi antibodi yang membantu melindungi daripada banyak penyakit biasa kanak-kanak.
Susu ibu membekalkan semua tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh bayi untuk bulan pertama kehidupan, dan ia terus membekalkan sehingga separuh atau lebih daripada keperluan pemakanan kanak-kanak pada separuh kedua tahun pertama, dan sehingga satu pertiga semasa kedua. tahun kehidupan. Kanak-kanak yang diberi susu ibu menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam ujian kecerdasan, kurang berkemungkinan berlebihan berat badan atau obes dan kurang terdedah kepada diabetes di kemudian hari. Wanita yang menyusukan bayi juga mengurangkan risiko kanser payudara dan ovari.
Susu ibu adalah nutrisi yang lebih baik daripada formula.
Susu ibu disesuaikan secara khusus untuk memenuhi keperluan manusia yang sedang membesar. Formula bayi komersial adalah berasaskan susu lembu, dan walaupun ia adalah tiruan susu manusia yang baik, sains hanya mampu pergi sejauh ini dalam menduplikasi Alam Semulajadi.
Sebatian dalam susu ibu, dan proses yang dilalui susu ibu, tidak boleh dicipta semula di kilang. Untuk satu perkara, susu ibu sentiasa berubah, dengan mengalihkan keseimbangan nutrien untuk memenuhi keperluan bayi yang berubah. Rasa susu ibu juga akan berbeza dengan diet ibu; pendedahan kepada rasa yang berbeza ini boleh membantu untuk meningkatkan penerimaan makanan apabila bayi bersedia untuk pepejal. Selain itu, susu manusia mengandungi bahan aktif yang membantu bayi mencerna dan menyerap nutrien, menjadikannya lebih mudah pada perut kecil.
Penyusuan susu ibu boleh membantu bayi kekal sihat
Susu ibu - terutamanya susu ibu awal - mengandungi protein imun yang membantu melindungi bayi daripada jangkitan dan penyakit. Penyusuan susu ibu dikaitkan dengan pengurangan risiko jangkitan telinga, dermatitis atopik, jangkitan gastrousus, penyakit saluran pernafasan bawah, asma, diabetes jenis 1, leukemia, dan sindrom kematian bayi mengejut pada zaman kanak-kanak dan obesiti dan diabetes jenis 2 sepanjang hayat. Ketahui cara membuat persediaan untuk penyusuan semasa mengandung.
Penyusuan susu ibu adalah mudah
Penyusuan susu ibu boleh menjimatkan banyak masa dan tenaga ibu (atau ayah) - dua perkara yang ibu bapa baru sering mendapati diri mereka kekurangan bekalan. Tiada botol dan puting untuk disanitasi dan tiada formula untuk disediakan. Susu ibu disediakan terlebih dahulu dengan hanya solekan dan suhu pemakanan yang sesuai untuk bayi dan boleh disuap terus dari payudara. Selain itu, ia mempunyai bonus tambahan untuk pergi ke mana sahaja ibu pergi, tanpa membawa beg.
Penyusuan susu ibu boleh menjimatkan wang
Kos formula serbuk boleh mencecah sehingga ratusan ringgit setahun setahun. Kos pilihan yang tertumpu dan sedia untuk memberi makan lebih banyak; seperti yang selalu berlaku, anda membayar lebih untuk kemudahan. Susu ibu, sebaliknya, pada asasnya adalah percuma, hanya memerlukan tambahan 300-400 kalori setiap hari untuk menyokong pengeluaran susu ibu.
Penyusuan susu ibu boleh membantu ibu memulihkan badannya.
Lemak adalah paling sukar untuk disingkirkan kerana ia adalah simpanan kalori yang besar: 3,500 kalori disimpan dalam satu paun lemak. Penyusuan susu ibu menggunakan kalori yang disimpan ini untuk menyokong beberapa tuntutan laktasi dan dengan itu boleh membantu ibu baru menurunkan berat badan bayi. Penyusuan susu ibu juga membantu rahim mengecut dengan lebih cepat. Menyusu oleh bayi memulakan pembebasan hormon prolaktin daripada kelenjar pituitari ibu, merangsang pengecutan rahim untuk tempoh penyusuan dan sehingga kira-kira 20 minit selepas itu. Kontraksi ini membantu rahim kembali lebih cepat ke saiz sebelum hamil.
Comments
Post a Comment