5 Sebab Untuk Belajar Bahasa Inggeris

 


Kehadiran bahasa Inggeris di mana-mana sukar untuk diabaikan. 510 juta orang di seluruh dunia kini menggunakannya untuk berkomunikasi setiap hari. Jika anda pernah mengikuti kursus bahasa Inggeris sebelum ini, anda mungkin menghadapi sedikit kesukaran atau berasa tawar hati dengan pelbagai kerumitannya. Walaupun terdapat sebarang kekecewaan yang terlibat dengan memanfaatkan bahasa yang berkuasa ini, tidak syak lagi bahawa bahasa Inggeris adalah bahasa yang patut disempurnakan.

1. Lebih banyak peluang

Terdapat kira-kira 340 juta orang di seluruh dunia yang bercakap bahasa Inggeris di peringkat bahasa asal. Berkongsi bahasa yang sama dengan kumpulan yang pelbagai ini dengan ketara meningkatkan peluang anda untuk membuat kawan baharu, mengembangkan rangkaian profesional anda dan juga mencari cinta. Ini adalah bahasa yang benar-benar membuka pintu kepada peluang, secara peribadi dan profesional.
2. Bahasa perniagaan

Bahasa Inggeris adalah bahasa yang mendominasi banyak industri profesional: sains, teknologi, penerbangan, pelancongan dan media, untuk menamakan beberapa. Mempunyai penguasaan bahasa Inggeris yang kuat serta-merta meningkatkan kebolehpasaran dan prospek pekerjaan anda dalam sekurang-kurangnya lima bidang perniagaan utama dan berpuluh-puluh syarikat multi-nasional di seluruh dunia. Anda pastinya akan berada dalam kedudukan yang lebih kukuh untuk memohon pekerjaan di luar negara jika anda telah mencapai tahap kefasihan berbahasa Inggeris yang baik.


3. Melancong dan belajar ke luar negara

Terdapat 53 negara berbahasa Inggeris di seluruh dunia di mana anda boleh mendapatkan latihan bahasa Inggeris profesional. Ini bermakna bahawa anda benar-benar mempunyai dunia dalam hal memilih negara untuk belajar. Selain daripada memperhalusi kemahiran bahasa Inggeris anda, anda akan mendapat peluang untuk mendedahkan diri anda kepada budaya yang berbeza dalam persekitaran penutur asli. Walaupun di negara yang bahasa Inggeris bukan bahasa pertama, ia sering digunakan sebagai lingua franca supaya anda boleh berbual dengan penduduk tempatan di mana sahaja anda berada.


4. Akses yang lebih luas kepada pengetahuan

Mempelajari bahasa Inggeris akan memberi anda akses kepada pelbagai jenis sastera yang ditulis oleh beberapa penulis paling terkenal di dunia. Pada masa kini anda boleh menemui terjemahan yang agak baik bagi kebanyakan karya klasik, tetapi cara terbaik untuk menghargai karya bertulis sepenuhnya adalah dengan membacanya dalam bahasa asalnya. Pengaruh Internet yang semakin berkembang membolehkan anda menemui arkib pengetahuan yang lebih kaya, di mana 55% kandungan dalam talian ditulis dalam bahasa Inggeris.
5. Cabaran intelektual

Bahasa Inggeris sudah pasti salah satu bahasa yang lebih sukar untuk dikuasai. Ia penuh dengan nuansa, sebutan yang tidak dijangka dan peraturan ganjil disertai dengan pengecualian yang mengejutkan, yang berbeza dari negara ke negara. Ia memerlukan dedikasi dan motivasi yang tinggi untuk mencapai tahap kefasihan yang tinggi. Nasib baik, belajar bahasa Inggeris akan memberi anda pulangan terbaik untuk usaha anda; anda akan menghadapi banyak peluang untuk berlatih dan menggunakannya dengan baik sepanjang perjalanan.

Comments

  1. Tak salah pun belajar bahasa Inggeris kan sebagai bahasa tambahan..

    ReplyDelete
  2. Yes.... nombor empat tu sangat betul...!!!

    ReplyDelete
  3. banyak kelebihan orang yang fasih bahasa inggeris ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Adakah Kentang Putar Sihat?

Kesan sampingan menderma darah