Kaedah Memadamkan Kebakaran Akibat Api Dapur

 

Kaedah Memadamkan Kebakaran Akibat Api Dapur


Mungkin salah satu pengalaman paling menakutkan yang boleh dihadapi oleh sesiapa sahaja ialah berhadapan dengan kebakaran masakan rumah. Kebanyakan orang memasak setiap hari, tetapi hanya memerlukan satu saat untuk sesuatu terbakar. Laporan penyelidikan tahun 2020 secara purata mendapati bahawa hampir 49 peratus daripada semua kebakaran rumah yang dilaporkan disebabkan oleh memasak.

Memasak tanpa pengawasan adalah faktor utama kebanyakan kebakaran dapur. Malah, ia adalah punca hampir 31 peratus daripada semua kebakaran rumah dan 53 peratus kematian berkaitan kebakaran memasak antara 2014-2018. Berjalan pergi semasa anda sedang memasak, walaupun sesaat, boleh menjadi situasi berbahaya dengan cepat. Bukan idea yang baik untuk melakukan pelbagai tugas dan bergerak di sekitar rumah anda jika terdapat nyalaan terbuka atau dapur anda ditetapkan pada suhu tinggi. Anda harus sentiasa fokus pada masakan anda. Selain itu, jika anda rasa anda terlalu letih atau tidak sihat, lebih baik tinggalkan dapur sahaja dan pesan bawa pulang.

Sekiranya berlaku, berikut disertakan kaedah memadamkan api kebakaran di dapur. Moga membantu!


1. Potong oksigen api gelombang mikro atau ketuhar. 


Jika sesuatu menyala di dalam ketuhar atau mesin nuklear, bertenang. Matikan peranti, tutup pintu dan tonton dengan teliti. Menutupnya dan menghapuskan sumber haba harus membuat api kecil padam dengan cepat. Dapatkan alat pemadam api anda dan perhatikan dengan teliti.  Jika api tidak padam, buka pintu dengan berhati-hati dan semburkan dengan alat pemadam untuk memadamkan api. Jika anda mempunyai sebarang masalah, hubungi bomba dengan segera.


2. Letakkan penutup di atasnya. 


Jika anda telah menyalakan sesuatu dalam kuali, gunakan tudung (atau tudung bersaiz lebih besar) untuk menepuk dengan cepat dan menutupnya. Ini adalah cara terpantas dan paling berkesan untuk menghentikan kebakaran. Pertimbangkan untuk mengalihkan kuali ke luar jika ia menghasilkan banyak asap berbau. Bilas dengan hos apabila ia telah disejukkan untuk mengelakkan kucar-kacir daripada berbau busuk di dapur anda. Pastikan anda memakai pad pemanas atau sarung tangan ketuhar terlebih dahulu sebelum cuba memegang pemegangnya.


3 Gunakan baking soda atau garam pada api gris. Jika anda menggoreng makanan bergris dan kemudian terbakar, ia boleh menjadi satu perkara yang rumit. Anda boleh menggunakan kaedah tudung, atau gunakan tuala yang sedikit lembap untuk memadamkan api, tetapi biasanya kaedah yang paling selamat dan paling cepat (walaupun tidak bersih) adalah dengan menaburkan sedikit soda penaik atau garam pada gris untuk menyerapnya dengan cepat dan menghilangkannya. kebakaran di punca. Anda juga harus berasa selesa untuk menggunakan alat pemadam api pada kebakaran gris. Ia berfungsi dengan baik. Berdiri pada jarak yang selamat dari gris dan aktifkan pemadam.

Elakkan menggunakan air atau tepung pada api gris. Tepung boleh menyala, menjadikan api lebih teruk, dan--memandangkan air tidak bercampur dengan minyak--air boleh menyebabkan minyak menyembur di tempat lain, membuang minyak yang menyala ke permukaan lain yang berdekatan.


4 Sentiasa hubungi bomba dengan segera sekiranya berlaku kebakaran elektrik. Amat berbahaya untuk cuba mengawal atau memadamkan kebakaran elektrik sendiri kerana ia amat sukar untuk dijangka dan dikesan puncanya. Keluar dari rumah anda dengan segera, bawa semua orang selamat, dan hubungi bomba.

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Adakah Kentang Putar Sihat?

Kesan sampingan menderma darah