Okra, juga dikenali sebagai gumbo atau jari wanita, adalah sayuran musim panas. Ia adalah sumber mineral, vitamin, antioksidan, dan serat yang baik. Ia mengandungi jus melekit yang digunakan orang untuk memekatkan sos. Gumbo popular di selatan Amerika Syarikat, bahagian Afrika dan Timur Tengah, Caribbean, dan Amerika Selatan.
Ia adalah tanaman penting di banyak negara kerana nilai pemakanannya yang tinggi. Selain itu, orang ramai boleh menggunakan banyak bahagian tumbuhan, termasuk daun segar, tunas, bunga, buah, batang, dan biji. Okra mempunyai rasa yang lembut dan tekstur yang unik, dengan bulu seperti pic di luar. Di dalam pod terdapat biji kecil yang boleh dimakan.
Menurut Pangkalan Data Nutrien Kebangsaan Jabatan Pertanian A.S. (USDA), satu cawan bendi mentah, seberat 100 gram (g) mengandungi Sumber Dipercayai:
33 kalori
1.9 g protein
0.2 g lemak
7.5 g karbohidrat
3.2 g serat
1.5 g gula
31.3 miligram (mg) vitamin K
299 mg kalium
7 mg natrium
23 mg vitamin C
0.2 mg tiamin
57 mg magnesium
82 mg kalsium
0.215 mg vitamin B6
60 mikrogram (mcg) folat
36 mcg vitamin A
Okra juga menyediakan beberapa zat besi, niasin, fosforus, dan tembaga. Keperluan individu untuk nutrien berbeza mengikut umur, jantina, tahap aktiviti, dan pengambilan kalori. Untuk membantu seseorang mengetahui jumlah nutrien yang mereka perlukan, USDA menyediakan alat interaktif.
Okra juga merupakan sumber antioksidan. Okra, buahnya dan bijinya mengandungi pelbagai sebatian antioksidan, termasuk sebatian fenolik dan derivatif flavonoid, seperti katekin Sumber Dipercayai dan kuersetin. Para saintis berpendapat bahawa sebatian ini boleh membantu mengurangkan risiko kanser. Para saintis juga percaya bahawa sebatian ini mungkin mempunyai ciri antimikrob dan anti-radang.
Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan peluang seseorang untuk mengembangkan pelbagai keadaan kesihatan, termasuk obesiti, diabetes dan penyakit kardiovaskular. Lendir bendi juga boleh membantu membuang toksin dari badan. Khasiat dalam bendi boleh menjadikannya berguna untuk mencegah beberapa masalah kesihatan, termasuk:
Kanser
Kacang bendi, kacang, kacang tanah, dan bijirin mengandungi lektin, yang merupakan sejenis protein. Dalam kajian 2014, penyelidik menggunakan lektin daripada okra dalam ujian makmal untuk merawat sel-sel kanser payudara manusia. Rawatan itu mengurangkan pertumbuhan sel kanser sebanyak 63% dan membunuh 72% sel kanser manusia. Lebih banyak kajian diperlukan untuk melihat sama ada bendi mempunyai kesan ke atas kanser pada manusia.
Okra adalah sumber folat yang baik. Satu ulasan 2016 mencadangkan bahawa folat mungkin mempunyai kesan pencegahan terhadap risiko kanser payudara. Pengambilan folat yang rendah juga boleh meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap pelbagai jenis kanser, termasuk kanser serviks, pankreas, paru-paru dan payudara. Walau bagaimanapun, tiada bukti bahawa mengambil suplemen folat mengurangkan risiko kanser. Sesetengah saintis berpendapat bahawa tahap folat yang sangat tinggi boleh merangsang pertumbuhan sel-sel kanser. Mengambil folat daripada sumber makanan sahaja tidak mungkin mempunyai kesan ini, dan orang ramai harus menyasarkan untuk mendapatkan folat yang mencukupi daripada makanan, seperti bendi.
Mengandung dan menyusukan anak
Folat juga penting untuk mencegah masalah janin semasa hamil. Tahap folat yang rendah boleh menyebabkan kehilangan kehamilan dan masalah untuk kanak-kanak, termasuk keadaan seperti spina bifida. Garis Panduan Pemakanan 2015–2020 untuk Orang Amerika mengesyorkan pengambilan 400 mcg Sumber Dipercayai folat setiap hari untuk orang dewasa. Doktor biasanya menasihatkan wanita mengambil lebih banyak folat semasa mengandung dan semasa menyusu. Ramai wanita mengambil suplemen vitamin semasa mengandung.
Kencing manis
Pada tahun 2011, penyelidik membuat serbuk daripada kulit dan biji bendi untuk merawat tikus yang menghidap diabetes. Selepas kira-kira 1 bulan, tikus yang menggunakan serbuk itu mempunyai gula dalam darah yang lebih rendah dan paras lemak berbanding tikus yang tidak. Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan sama ada rawatan ini akan berfungsi pada manusia. Kajian 2019 Sumber Dipercayai melihat beberapa kajian tikus yang nampaknya mengesahkan potensi bendi sebagai agen antidiabetik.
Kesihatan jantung
Menurut Persatuan Jantung Amerika (AHA), makan makanan yang tinggi serat boleh mengurangkan tahap kolesterol berbahaya dalam darah. Makanan serat tinggi merendahkan risiko penyakit jantung, strok, obesiti, dan diabetes. Serat juga boleh melambatkan penyakit jantung pada orang yang sudah mengalaminya.
Garis Panduan Pemakanan 2015-2020 mengesyorkan makan 14 g serat dalam setiap 1000 kalori yang diambil. Garis panduan ini juga mengesyorkan agar orang dewasa mengambil jumlah serat berikut setiap hari: 25.2–28 g sehari untuk wanita antara 19 dan 50 tahun 30.8–33.6 g sehari untuk lelaki antara 19 dan 50 tahun Selepas umur 50 tahun, mereka mengesyorkan pengambilan harian: 22.4 g untuk wanita 28 g untuk lelaki Kanak-kanak dan remaja memerlukan jumlah serat yang berbeza, bergantung pada umur dan jantina mereka.
Osteoporosis
Vitamin K memainkan peranan Sumber Dipercayai dalam pembentukan tulang dan pembekuan darah. Mengambil makanan yang merupakan sumber vitamin K yang baik boleh membantu menguatkan tulang dan mencegah patah tulang. Okra, Swiss chard, arugula, dan bayam adalah sumber vitamin K dan kalsium yang sangat baik.
Kesihatan gastrousus
Serat pemakanan membantu mencegah sembelit dan mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Penyelidikan mencadangkan bahawa lebih banyak serat seseorang makan, semakin kurang peluang mereka untuk mendapat kanser kolorektal. Serat dalam diet juga membantu mengurangkan selera makan, dan ia boleh menyumbang kepada penurunan berat badan. Dalam perubatan Asia, orang ramai menambah ekstrak bendi kepada makanan untuk melindungi daripada kerengsaan dan penyakit gastrik radang. Tindakan anti-radang dan antimikrob boleh membantu melindungi daripada masalah gastrousus.
Kegunaan lain yang berkaitan dengan kesihatan
Biji bendi juga boleh membekalkan minyak dan protein, dan orang ramai telah menggunakannya sebagai sumber minyak dalam pengeluaran berskala kecil. Di kawasan yang kekurangan makanan, benih boleh menawarkan sumber protein berkualiti tinggi. Dalam bidang perubatan, ekstrak likat bendi boleh berguna sebagai pengikat tablet, agen penggantungan, pemanjang albumin serum, pengganti plasma atau pengembang isipadu darah.
Okra juga mempunyai beberapa kegunaan dalam perubatan. Para saintis menggunakannya untuk mengikat sebatian dalam tablet, untuk membuat cecair untuk sebatian penggantung, sebagai pengganti plasma darah, dan untuk mengembangkan isipadu darah.
Comments
Post a Comment