Kadar kolesterol dalam kuning telur adalah tinggi. Sebenarnya, 212 mg kolesterol, atau 71% daripada penggunaan harian 300 mg yang dinasihatkan sebelum ini, boleh didapati dalam satu telur besar. Walaupun telur sihat, anda boleh meningkatkan nilai pemakanannya.
Telur lebih selamat untuk dimakan apabila dimasak, dan beberapa nutriennya juga lebih mudah untuk diasimilasikan. Protein dalam telur adalah salah satu ilustrasi ini. Menurut kajian, pemanasan menjadikannya lebih mudah untuk dihadam. Malah, kajian mendapati bahawa berbanding telur mentah, yang mengandungi hanya 51% protein, telur masak mempunyai 91% protein yang boleh digunakan oleh tubuh manusia. Haba dihipotesiskan boleh mengubah susunan struktur protein telur, menyebabkan peralihan kebolehcernaan ini.
Berikut adalah lima cadangan untuk memasak telur yang benar-benar sihat:
1. Pilih teknik memasak yang menjimatkan kalori.
Telur rebus atau rebus adalah lebih baik dari segi kalori jika anda cuba menurunkan berat badan. Hidangan ini akan mempunyai lebih sedikit kalori daripada telur goreng, hancur atau telur dadar kerana teknik memasak ini tidak menyumbang sebarang kalori lemak tambahan.
2. Masukkan sayur dalam masakan.
Sayur-sayuran berpasangan dengan baik dengan telur. Ini bermakna makan telur adalah cara yang hebat untuk meningkatkan penggunaan sayur-sayuran dan menambah makanan anda dengan serat dan vitamin tambahan. Cadangan mudah termasuk menambah sayur-sayuran pilihan anda pada telur dadar atau telur hancur, seperti dalam hidangan ini.
3. Gunakan minyak yang stabil pada suhu tinggi untuk menggorengnya.
Minyak terbaik untuk memasak dengan api yang tinggi, seperti semasa menggoreng, adalah minyak yang tidak mudah teroksida dan menghasilkan radikal bebas yang berbahaya. Minyak bunga matahari dan minyak alpukat adalah beberapa contoh keputusan yang bijak. Lebih baik memasak menggunakan minyak kelapa dara tambahan atau minyak zaitun dara pada suhu masing-masing di bawah 410°F (210°C) dan 350°F (177°C).
4. Pilih telur paling sihat yang anda mampu beli.
Teknik penternakan dan makanan ayam boleh mempengaruhi bagaimana telur padat nutrien. Nilai pemakanan telur tanpa sangkar dan telur yang dihasilkan secara konvensional umumnya dianggap lebih rendah daripada telur yang diternak dan organik.
5. Jangan terlebih masak
Lebih lama dan lebih panas anda memasak telur anda, lebih banyak nutrien anda mungkin hilang. Menggunakan haba yang lebih tinggi untuk masa yang lebih lama juga boleh meningkatkan jumlah kolesterol teroksida yang terkandung di dalamnya, yang terutama berlaku untuk menggoreng kuali.
Kesimpulannya, pilih kaedah memasak rendah kalori, gandingkan telur anda dengan sayur-sayuran, gorengkannya dalam minyak yang boleh menahan api yang tinggi, dan jangan terlalu masak untuk mendapatkan telur yang paling sihat yang boleh dibayangkan.
Comments
Post a Comment