Skip to main content

Kebaikan Jus Oren

 


Nama saintifik untuk oren ialah Citrus Sinensis dan ia adalah salah satu buah sitrus yang paling popular. Terdapat banyak jenis oren, tetapi oren manis adalah varieti yang paling popular dan biasa dimakan. Ia menyediakan beberapa jenis jus oren yang paling lazat, walaupun sesetengah orang lebih suka jus daripada oren darah, oren mandarin, atau oren pahit.

Jus oren adalah asas yang sangat baik untuk pelbagai minuman dan minuman yang berbeza kerana rasanya yang enak dan penuh dengan unsur bermanfaat. Oren biasa dan jusnya menjadi makanan ringan yang sangat baik kerana ia rendah kalori dan memberikan tenaga dan kuasa yang cepat. Kerana hanya satu gelas jus oren boleh memberi manfaat besar kepada tubuh, ia kadang-kadang dirujuk sebagai jus sinar matahari. Ia berfungsi untuk mencegah selsema dan selesema biasa, yang berlaku setiap kali musim berubah, serta menurunkan kolesterol jahat, mengawal tekanan darah, dan mengawal aliran darah.
Jus oren adalah salah satu minuman yang paling banyak digunakan di setiap meja sarapan kerana ia kaya dengan nutrien dan menyenangkan. Jeruk bukan sahaja boleh didapati secara meluas, tetapi ia juga mempunyai rasa yang lazat dan mempunyai banyak khasiat dalam jus. Walaupun kebanyakan orang serta-merta mengaitkan jus oren dengan vitamin C, ia juga mengandungi sejumlah vitamin B kompleks, zat besi, kalsium dan kalium. 


1. Sistem Imun Boleh Ditingkatkan 

Menurut kajian 2003 yang dipetik dalam American Journal of Clinical Nutrition, jus oren mungkin merupakan sumber vitamin C yang baik. Jus oren mengandungi lebih daripada 200% daripada jumlah vitamin C yang disyorkan harian untuk orang dewasa. Asid askorbik, nama lain untuk vitamin C, adalah antioksidan kuat yang berfungsi untuk menghapuskan atau meneutralkan radikal bebas sebelum ia boleh membahayakan tubuh. Vitamin C diperlukan oleh badan kita untuk meningkatkan beberapa fungsi sistem imun. Selain itu, asid askorbik adalah salah satu elemen penting kolagen, yang diperlukan oleh tubuh untuk pertumbuhan tisu dan pembaikan sel.


2. Boleh Detoks badan anda 

Jus oren kaya dengan pelbagai antioksidan yang boleh membantu melindungi tubuh daripada kerosakan oksidatif dan pelbagai penyakit. Beberapa nutrien ini termasuk vitamin C, karotenoid, flavonoid seperti hesperidin, beta-karotena, folat, dan narirutin. Menurut penyelidikan 2016 yang diterbitkan dalam MDPI, jus oren ialah salah satu makanan kaya antioksidan yang boleh meningkatkan jumlah kapasiti antioksidan (TAC) dan melindungi daripada risiko penyakit kardiovaskular (CVD).


3. Kemungkinan sebagai antikanser 

Vitamin C, antioksidan yang kuat dan salah satu peranan antioksidan yang paling penting ialah pencegahan kanser, banyak terdapat dalam jus oren. Vitamin C adalah barisan pertama pertahanan terhadap kanser dan penyakit berbahaya lain kerana, menurut penyelidikan, antioksidan menghalang DNA sel sihat daripada berubah menjadi malignan. Selain itu, telah ditunjukkan bahawa vitamin C mengurangkan "kesan sampingan yang tidak baik yang berkaitan dengan kerosakan radikal bebas pada sel normal dalam terapi kanser." Selain vitamin C, jus oren juga termasuk antioksidan flavonoid hesperidin, yang telah dikaitkan dengan apoptosis, atau kematian sel terprogram, dalam sel malignan, terutamanya sel kanser payudara, dan untuk memperlahankan pertumbuhan tumor.


Tambahan pula, beberapa kajian menunjukkan bahawa hesperidin boleh mendorong apoptosis (kematian sel terprogram) bukan sahaja pada kanser payudara, tetapi juga kanser kolon, dan penyelidikan sedang dijalankan. Kompaun ini mungkin berguna dalam memerangi jenis kanser lain juga.


4. Mungkin Mengurangkan Risiko Batu Karang 

Kajian perbandingan yang diterbitkan pada 2016 menganalisis cara pengambilan soda dan minuman lain seperti jus oren, wain, kopi, teh boleh menjejaskan fungsi buah pinggang. Hasil kajian ini mencadangkan bahawa soda dan penumbuk manisan gula meningkatkan risiko batu karang, manakala teh, kopi, jus oren, bir dan wain secara sederhana boleh membantu mengurangkan risiko ini.



5. Berkemungkinan Mencegah Anemia 

Menurut kajian yang dijalankan, jus oren menyediakan sumber makanan folat yang penting. Folat, atau vitamin B9, adalah komponen kompleks B. Vitamin penting ini diperlukan untuk sintesis DNA dan perkembangan sel-sel baru, yang kedua-duanya penting semasa mengandung dan penyusuan. Folat memainkan peranan dalam membina sel darah merah baru yang membekalkan oksigen ke pelbagai bahagian badan dan boleh membantu mencegah anemia. Ini bermakna sistem organ mempunyai oksigen yang baik dan berfungsi pada kapasiti penuh. Selanjutnya, ini menyokong metabolisme keseluruhan badan dan fungsi semua sistem, menjadikannya lebih cekap.



6. Mungkin Mengurangkan Tekanan Darah 

Penyelidikan yang dijalankan oleh Dr. Christine Morand, ahli Majlis Saintifik Jabatan Penyelidikan Makanan INRA, mencadangkan bahawa hesperidin antioksidan, yang terdapat dalam jus oren, bukan sahaja melindungi tubuh daripada penyakit dan kanser tetapi juga menjejaskan aktiviti saluran darah dan fungsi. Ini boleh memberi kesan ketara ke atas tekanan darah keseluruhan, dan kajian telah mengaitkan antioksidan kuat ini untuk menurunkan tekanan darah keseluruhan dan risiko penyakit kardiovaskular yang lebih rendah.

+++

Walau bagaimanapun, jus oren mengandungi banyak gula, sama seperti jus buah-buahan, jadi hanya minum sekali-sekala. Jus buah-buahan mungkin sebaiknya dielakkan atau dimakan secara sederhana jika anda menghidap diabetes atau kesukaran menguruskan gula darah anda, tetapi berbincang dengan doktor, pakar diet atau pengamal penjagaan kesihatan anda yang lain tentang alternatif anda.

Menurut kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Nutrien, jus oren sangat sihat, dan cara terbaik untuk memulakan hari, tetapi terdapat paras gula yang tinggi dalam jus oren (dan semua jus buah), jadi orang yang mempunyai masalah gula dalam darah. atau diabetes harus berhati-hati dengan jumlah yang mereka minum. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, manfaat jus oren adalah jelas, kerana ia adalah sumber yang kaya dengan vitamin C dan pelbagai sebatian bioaktif seperti fitonutrien, yang memainkan peranan yang bermanfaat dalam menghasilkan kolagen dalam badan, melindungi sistem imun, dan mencegah anemia!


Comments

Popular posts from this blog

Overcoming Dramatic Workplace

  Dramatic workplace situations can arise for a variety of reasons, such as conflicts between coworkers, power struggles, or a lack of clear communication. If left unaddressed, these situations can escalate and create a toxic work environment. Here are some tips on how to overcome dramatic workplace situations: Communicate: Clear communication is key to resolving dramatic workplace situations. Encourage open and honest communication between all parties involved, and ensure that everyone has the opportunity to voice their concerns and opinions. Avoid making assumptions or jumping to conclusions. Identify shared goals Remain professional: In dramatic situations, it can be easy to become emotional or reactive. However, it is important to remain professional and calm. Focus on the issues at hand, rather than getting caught up in personal feelings or emotions. Find common ground: Look for areas of agreement and common ground. This can help to build a foundation for resolving the situation a

Methods of Extinguishing Fires Caused by Kitchen Fires

  Methods of Extinguishing Fires Caused by Kitchen Fires Perhaps one of the scariest experiences anyone can face is dealing with a home cooking fire. Most people cook every day, but it only takes a second for something to burn. A 2020 research report found that on average, nearly 49 percent of all reported home fires were caused by cooking.

Adakah Kentang Putar Sihat?

  Sebahagian besar diet anda harus datang daripada buah-buahan dan sayur-sayuran, dan pengambilan kentang putar atau turut digelar kentang tumbuk, membantu anda mencapai matlamat pengambilan sayuran mingguan anda. Jabatan Pertanian A.S. mengklasifikasikan kentang sebagai sayuran berkanji, dan mengesyorkan wanita makan 5 cawan dan lelaki mengambil 6 cawan sayur berkanji setiap minggu. Kentang tumbuk sudah tentu boleh menyumbang kepada diet yang sihat dan menawarkan beberapa kelebihan pemakanan, tetapi anda harus mengikuti kaedah penyediaan yang sihat untuk mengelakkan pengambilan terlalu banyak lemak tepu.