5 Cara Membuat Kucing Anda Tidur Bersama Anda

 


Ya, anda suka memikirkan kucing anda menyertai anda di atas katil pada waktu malam, tetapi bolehkah anda memujuk rakan kucing anda untuk bersetuju? Artikel ini menawarkan beberapa cadangan yang boleh membantu anda meyakinkan kucing anda untuk tidur di atas katil anda kerana sesetengah kucing lebih mudah untuk dipujuk berbanding yang lain. Cuba beberapa daripadanya; dengan sebarang nasib dan restu kucing anda, anda boleh menikmati malam yang tenang dan tenang bersama-sama selama bertahun-tahun yang akan datang.
1. Pastikan kucing anda aktif pada siang hari.

Kucing yang aktif pada waktu siang membawa kepada kucing mengantuk pada waktu malam. Perkayakan kehidupan kucing anda dengan sesi bermain pada waktu pagi dan apabila anda pulang ke rumah, atau berjalan-jalan sebentar di sekeliling blok dengan tali kucing. Sasarkan untuk sesi yang berlangsung sekitar 5-15 minit, dan kira-kira 30-40 minit jumlahnya pada siang hari. Selain masa ikatan yang sangat penting ini, tinggalkan beberapa mainan yang kucing anda gemar bermain sendiri. Kucing biasanya sangat suka bermain dengan mainan kecil yang bergerak pantas yang meniru tingkah laku memburu naluri mereka. Apabila kucing memutuskan sesi aktiviti sudah tamat, ia sudah berakhir! Tunggu sehingga kelihatan berminat dan cuba lagi kemudian. Kucing yang aktif masih akan banyak tidur siang-ia adalah perkara biasa untuk kucing tidur selama 16 daripada setiap 24 jam!


2. Lakukan sesi bermain sebelum bedtime feeding.


Tetapkan rutin 10 minit bermain malam dengan kucing anda.. Ini akan membantu kucing anda meletihkan dan, jika anda mematuhi jadual yang konsisten, ajar bahawa ini menandakan waktu tidur. Mulakan dengan permainan bertenaga, tetapi tenangkan diri dengan pergerakan yang lebih perlahan dan lebih tenang untuk beberapa minit terakhir. 

Mempunyai anak kucing hiper? Alihkan perhatiannya kepada hidangan apabila tiba masanya untuk menghentikan aktiviti kasar. Kucing yang lebih tua masih mendapat manfaat daripada bermain, walaupun mereka memerlukan keyakinan. Gunakan mainan yang lembut dan bergerak perlahan.


3. Beri makan kucing anda sebelum tidur.


Anda menjadi mengantuk selepas makan malam yang besar, begitu juga kucing anda! Sebilangan besar kucing perlu tidur sebentar selepas makan yang banyak, jadi galakkan tidur dengan memberi kucing anda makanan terbesar sepanjang hari sebelum anda berdua masuk ke malam itu. Tetapkan jadual supaya penyusuan ini berlaku kira-kira pada masa yang sama setiap malam. Ini membantu dalam berkomunikasi dengan kucing anda bahawa makan malam sentiasa diikuti dengan waktu tidur. Walaupun anda perlu memberi makan kucing anda sejurus sebelum tidur, elakkan berbuat demikian sebaik sahaja anda bangun. Jika anda tidak berbuat demikian, kucing anda akan mula mengomel anda untuk bangun lebih awal dan lebih awal supaya ia boleh bersarapan!


4. Letakkan cat perch berhampiran katil anda.


Galakkan kucing anda menonton semasa anda menyediakan katil anda untuk tidur. Kucing menikmati tempat bertenggek yang selesa dan tinggi di mana mereka boleh memerhatikan bilik. Letakkan beberapa hidangan di atas perch, jika perlu, untuk menggalakkan kucing anda melepak di sana semasa anda menyelesaikan persiapan terakhir anda untuk tidur. Ini membuatkan kucing anda selesa dengan rutin malam anda, selangkah lagi untuk menyertai anda di atas katil. Kucing anda mungkin lebih suka tidur bertenggek dan bukannya di atas katil dengan anda. Anggap ini sebagai sekurang-kurangnya kemenangan separa dan sediakan katil kucing rakan kucing anda di atas perch!


5. Beri ganjaran pada kucing anda kerana menyertai anda di atas katil.


'Ganjaran' yang anda tidak mahu kucing anda tahu ada di situ harus disembunyikan. Kucing anda mungkin enggan tidur di atas katil tetapi lebih bersemangat untuk menyiasatnya. Cuba berikan snek kucing anda dalam situasi ini untuk menggalakkannya menyertai anda di atas katil dan tinggal di sana. Untuk kucing anda mencari barang sendiri, sembunyikannya di tempat seperti poket baju tidur anda dan di bawah bantal. Apabila kucing menemui makanan, berpura-pura tidur untuk mengelak memberi ganjaran kerana membangunkan anda. Kurangkan kuantiti makanan ringan yang anda sembunyikan untuk rakan kucing anda selepas mereka mula kerap menyertai anda di atas katil. Kucing agak responsif terhadap peneguhan positif seperti ini.

Comments

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Popular posts from this blog

Adakah Kentang Putar Sihat?

Kesan sampingan menderma darah