Kenapa Kucing Anda Bersin?

 


Sama seperti manusia mereka, kucing boleh diserang selsema dan mengalami jangkitan saluran pernafasan atas dan sinus. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan lain yang juga boleh menyebabkan bersin kecil yang comel itu.


"Mengapa Kucing Saya Bersin?"
Kucing boleh bersin kerana banyak sebab, termasuk:


- Hanya mencuit hidung. Itu telah berlaku kepada kita semua!
- Bau busuk, seperti bau bahan kimia
- Debu dan bahan buruan lain
- Bahan asing, seperti sehelai rumput atau rambut
- Penyakit pernafasan
- Sinusitis atau keradangan rongga hidung
- Jangkitan gigi atau keradangan yang mengakibatkan saliran sinus


Mungkin tiada sebab untuk bimbang tentang bersin sekali-sekala di sana sini - ia mungkin hanya sesuatu di udara yang menjengkelkan saluran hidungnya. Jika ia lebih daripada sekali-sekala, cari corak: Adakah ia berlaku pada masa yang sama dalam sehari? Adakah ia hanya berlaku di bilik tertentu atau semasa aktiviti keluarga? Mencari corak boleh membantu menentukan sama ada kucing anda bersin disebabkan perengsa, seperti habuk atau minyak wangi, atau jika ia disebabkan oleh jangkitan atau keadaan asas lain.

Jika anda perasan kucing anda lebih bersin apabila anda membersihkan bilik mandi, atau selepas menjalankan perniagaannya di bilik mandinya sendiri, dia mungkin mengalami reaksi terhadap bahan kimia dalam produk pembersih atau habuk dalam sampah.

Sebaliknya, jika kucing anda banyak bersin dan anda telah melihat keluarnya cairan dari hidung atau mata bersama-sama dengan kekurangan tenaga dan hilang selera makan, maka ia mungkin sesuatu yang perlu dibimbangkan. Bersin yang disertai dengan gejala lain boleh menjadi tanda kucing anda mengalami jangkitan saluran pernafasan atas atau keadaan asas lain yang mungkin memerlukan penjagaan veterinar.

Jika bersin berterusan atau disertai dengan gejala lain, lawatan ke doktor haiwan berkemungkinan besar diperlukan untuk diagnosis dan rawatan yang betul. Ini amat penting jika kucing anda telah berhenti makan. Kehilangan selera makan adalah simptom yang sangat biasa bagi keadaan pernafasan atas pada kucing akibat kehilangan bau dan/atau rasa, serta ketidakupayaan untuk bernafas keluar dari hidung. Sesetengah keadaan juga boleh menyebabkan kesukaran menelan.

Tidak seperti tubuh manusia yang boleh berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan tanpa makan, badan kucing memasuki mod kelaparan selepas hanya 2-3 hari. Ini boleh mengakibatkan keadaan yang serius dan boleh membawa maut yang dipanggil lipidosis hepatik (atau penyakit hati berlemak). Dalam kes ini, cecair intravena dan sokongan pemakanan tambahan sering diperlukan untuk rawatan segera, diikuti dengan sebarang preskripsi yang diperlukan seperti antibiotik, ubat anti-loya dan perangsang selera makan.


Punca Bersin pada Kucing

1. Jangkitan Pernafasan Atas Virulen

Kucing yang mengalami jangkitan saluran pernafasan atas kerap bersin. Jangkitan saluran pernafasan atas, yang juga dikenali sebagai "selsema biasa" atau "selesema kucing," boleh menjadi virus, bakteria, atau kulat, walaupun itu kurang kerap. Jangkitan ini boleh bertahan selama seminggu hingga sebulan, dengan purata kes yang tidak rumit berlangsung tujuh hingga sepuluh hari.Berikut adalah tanda-tanda biasa jangkitan saluran pernafasan atas pada kucing:

- Bersin berulang kali selama beberapa jam atau hari
- Cairan hidung atau mata yang luar biasa yang boleh menjadi jelas, kuning, hijau atau merah
- Berulang kali menelan atau batuk
- Keletihan atau demam
- Kurang selera makan atau dehidrasi

Kucing yang berisiko lebih tinggi mendapat jangkitan termasuk anak kucing dan kucing tua, serta kucing yang tidak divaksinasi dan kurang imun. Memandangkan kebanyakan virus yang menyebabkan jangkitan ini sangat menular, virus yang disimpan dalam kumpulan seperti tempat perlindungan dan rumah berbilang kucing juga terdedah, terutamanya jika mereka tidak divaksinasi.

Rawatan untuk jangkitan saluran pernafasan atas bergantung pada keterukan. Dalam kes dengan simptom yang umumnya ringan, jangkitan boleh diselesaikan sendiri selepas beberapa minggu. Dalam kes lain, rawatan tambahan mungkin diperlukan, seperti:

- Ubat antivirus atau antibiotik
- Titik mata dan/atau hidung
- Steroid
- Cecair subkutaneus (dalam kes yang melibatkan dehidrasi)


Kemasukan ke hospital mungkin diperlukan dalam kes yang teruk untuk penjagaan yang lebih meluas seperti cecair intravena dan suplemen pemakanan. Jangkitan saluran pernafasan atas boleh mengakibatkan radang paru-paru, masalah pernafasan yang berterusan, dan juga buta jika tidak dirawat.

Berikut ialah beberapa langkah pantas yang boleh anda lakukan untuk memberikan kelegaan jika anda percaya kucing anda mempunyai jangkitan saluran pernafasan atas:

- Gunakan kapas yang hangat dan lembap untuk selalu membersihkan sebarang kotoran dari hidung dan muka kucing anda.
- Cuba panaskan beberapa makanan dalam tin untuk cuba memujuk kucing anda untuk makan.
- Pastikan kucing anda mempunyai akses kepada banyak air bersih.
- Untuk membantu memastikan saluran hidung kucing anda sentiasa lembap, guna humidifier.


Salah satu cara terbaik untuk mencegah virus tertentu adalah dengan memberi kucing anda vaksin mengikut jadual yang disyorkan oleh doktor haiwan keluarga anda. Jika anda tidak pasti tentang mana-mana aspek kesihatan kucing anda, hubungi doktor haiwan keluarga anda. Itulah gunanya doktor haiwan!


Comments

  1. kucing rumah akak pun tengah selsema ni. Lagilah musim hujan ni

    ReplyDelete

Post a Comment

Premium Flexible Related Post Widget for Blogger – Blogspot

Popular posts from this blog

Adakah Kentang Putar Sihat?

Kesan sampingan menderma darah