Skip to main content

Posts

Khasiat dan kegunaan kacang bendi

  Okra, juga dikenali sebagai gumbo atau jari wanita, adalah sayuran musim panas. Ia adalah sumber mineral, vitamin, antioksidan, dan serat yang baik. Ia mengandungi jus melekit yang digunakan orang untuk memekatkan sos. Gumbo popular di selatan Amerika Syarikat, bahagian Afrika dan Timur Tengah, Caribbean, dan Amerika Selatan.  Ia adalah tanaman penting di banyak negara kerana nilai pemakanannya yang tinggi. Selain itu, orang ramai boleh menggunakan banyak bahagian tumbuhan, termasuk daun segar, tunas, bunga, buah, batang, dan biji. Okra mempunyai rasa yang lembut dan tekstur yang unik, dengan bulu seperti pic di luar. Di dalam pod terdapat biji kecil yang boleh dimakan. 

Infografik SOP terbaharu pemakaian pelitup muka di Malaysia

 SOP terbaharu pemakaian pelitup muka telah diumumkan oleh YB Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin semalam (7 September 2022). Walaupun pemakaian pelitup muka di dalam bangunan adalah pilihan, terdapat beberapa situasi di mana pemakaian pelitup muka adalah WAJIB dan AMAT DIGALAKKAN 😷 Berikut adalah infografik berkaitan untuk memudahkan pemahaman terhadap SOP terbaru ini. <Klik untuk lebih jelas>

Cara Membuat Minuman Detox Limau dan Lemon

  Bagaimanakah buah-buahan kecil boleh menghasilkan rasa yang begitu kuat? Hanya sangat bagus dan segar! Selain itu, nampaknya lemon adalah buah yang sangat menakjubkan. Minyak lemon boleh digunakan dalam aromaterapi, di mana ia boleh meningkatkan mood tetapi mempunyai sedikit kesan ke atas sistem imun manusia. Jus juga antimikrob kerana pHnya yang rendah, dan akibatnya, ia telah digunakan dalam perubatan selama beratus-ratus tahun. Ia juga dikatakan bermanfaat untuk kulit anda dan membantu detoks, yang bermaksud membersihkan sistem anda dari dalam, seolah-olah manfaat untuk buah yang sedikit itu tidak mencukupi.

Pelitup Muka Tidak Lagi Diwajibkan di Malaysia

  KKM ingin mengumumkan bahawa pemakaian pelitup muka di dalam bangunan (indoor) kini adalah atas pilihan (optional). Walau bagaimanapun pemilik premis boleh menentukan sama ada pengunjung wajib memakai pelitup muka atau boleh memilih untuk memakai pelitup muka. Selain itu orang ramai AMAT DIGALAKKAN memakai pelitup muka kerana ia terbukti mampu mengurangkan penularan jangkitan.

Kebaikan Jus Oren

  Nama saintifik untuk oren ialah Citrus Sinensis dan ia adalah salah satu buah sitrus yang paling popular. Terdapat banyak jenis oren, tetapi oren manis adalah varieti yang paling popular dan biasa dimakan. Ia menyediakan beberapa jenis jus oren yang paling lazat, walaupun sesetengah orang lebih suka jus daripada oren darah, oren mandarin, atau oren pahit. Jus oren adalah asas yang sangat baik untuk pelbagai minuman dan minuman yang berbeza kerana rasanya yang enak dan penuh dengan unsur bermanfaat. Oren biasa dan jusnya menjadi makanan ringan yang sangat baik kerana ia rendah kalori dan memberikan tenaga dan kuasa yang cepat. Kerana hanya satu gelas jus oren boleh memberi manfaat besar kepada tubuh, ia kadang-kadang dirujuk sebagai jus sinar matahari. Ia berfungsi untuk mencegah selsema dan selesema biasa, yang berlaku setiap kali musim berubah, serta menurunkan kolesterol jahat, mengawal tekanan darah, dan mengawal aliran darah.

Strategi mencegah penyakit jantung

Penyakit jantung adalah punca utama kematian, tetapi ia tidak dapat dielakkan. Walaupun anda tidak boleh mengubah beberapa faktor risiko — seperti sejarah keluarga, jantina atau umur — terdapat banyak cara anda boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Dengan menjalani gaya hidup sihat jantung, anda boleh mengelakkan penyakit jantung. Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan jantung anda selamat.

5 Tips Memasak Telur

 Kadar kolesterol dalam kuning telur adalah tinggi. Sebenarnya, 212 mg kolesterol, atau 71% daripada penggunaan harian 300 mg yang dinasihatkan sebelum ini, boleh didapati dalam satu telur besar. Walaupun telur sihat, anda boleh meningkatkan nilai pemakanannya. Telur lebih selamat untuk dimakan apabila dimasak, dan beberapa nutriennya juga lebih mudah untuk diasimilasikan. Protein dalam telur adalah salah satu ilustrasi ini. Menurut kajian, pemanasan menjadikannya lebih mudah untuk dihadam. Malah, kajian mendapati bahawa berbanding telur mentah, yang mengandungi hanya 51% protein, telur masak mempunyai 91% protein yang boleh digunakan oleh tubuh manusia. Haba dihipotesiskan boleh mengubah susunan struktur protein telur, menyebabkan peralihan kebolehcernaan ini.